6 mei 2016

Het orkest

Dirigent: Jo Schelkens

Ons orkest verwelkomt met open armen nieuwe, jonge muzikanten uit Leuven en omstreken. Panta Rei geeft haar muzikanten de kans om hun muzikale identiteit te ontdekken binnen een groep van gelijkgestemden. De opgedane theoretische kennis en individuele vaardigheden krijgen plots een heel nieuwe dimensie wanneer je een radertje in een groter netwerk wordt, maar elk radertje is onmisbaar.
De wekelijkse repetitie van Panta Rei is een uitstekende gelegenheid om, elke week weer, bij te leren. Het geluid van een orkest is immers meer dan de som van de delen, en precies daarom is regelmatige repetitie de enige garantie op kwaliteit. Bovendien worden regelmatig partiële repetities georganiseerd, waar een deskundige lesgever erop toekijkt dat elke muzikant zich de muziek op een vlotte manier eigen kan maken.

In 1995 ontstond Harmonie Panta Rei. Ondertussen bestaat deze groep uit een veertigtal jonge, geschoolde muzikanten. Bijna elk van hen heeft een opleiding aan een muziekacademie of conservatorium achter de rug – in het Leuvense en ver daarbuiten. Stuk voor stuk zijn de muzikanten getalenteerde, gemotiveerde jongeren met een missie: elkaar vinden in de muziek en een zo groot mogelijk publiek van hun gebundeld enthousiasme laten meegenieten.

Panta Rei is niet alleen een degelijk orkest, maar ook een hechte vriendengroep waar jongeren van verschillende leeftijden zich samen achter een groot project scharen. Het dagelijks besturen van een orkest is een prima gelegenheid om waarden als vriendschap, samenwerking, verantwoordelijkheid, respect, stiptheid en vertrouwen correct te leren inschatten. De muzikanten worden ook aangemoedigd om zich actief bezig te houden met de organisatie van Panta Rei-evenementen.
Een vereniging als Panta Rei heeft natuurlijk geld nodig, en dat geld haalt het orkest grotendeels uit zelf op poten gezette evenementen. Per evenement wordt er een kerngroep van muzikanten en sympathisanten opgericht, die zich vanaf dan over het vlotte verloop ervan ontfermt.

Heel wat mensen vinden in Panta Rei de motivatie om zich professioneel met muziek bezig te gaan houden. Verschillende leden stoten op die manier door naar het Lemmensinstituut in Leuven of de Conservatoria van Brussel en Antwerpen.

In december 2011 nam Jo Schelkens het dirigeerstokje van Hendrik Stinders over en werd zo de derde dirigent van Panta Rei.

Onze repetities vinden plaats op zondagvoormiddag van 10u tot 12u30 in het Redingenhof te Leuven. Geïnteresseerde muzikanten zijn steeds welkom om een kijkje te komen nemen op één van onze repetities. Panta Rei organiseert eveneens tal van activiteiten zoals een muzikale voorjaarsbrunch, kwissen, kerstconcertjes, enz. Het orkest ging bovendien al op muzikale stage in Frankrijk, Engeland, Hongarije, Oostenrijk, Nederland en Griekenland. De muzikanten van Panta Rei vormen dan ook een hechte groep die naast het samen musiceren ook andere activiteiten onderneemt, zoals bowling, Dijle afvaart, laser shooting, snooker, escape games, enz.