Jo Schelkens (2011-heden)

Jo, geboren in 1978, vatte zijn klarinetstudies aan op 14-jarige leeftijd. Tien jaar later in 2003 studeerde hij af aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel als Meester in de Muziek in de specialisaties: klarinet, kamermuziek, orkestspel en dirigeertechnieken. Een jaar later behaalde hij eveneens zijn pedagogisch diploma. In 2010 behaalde hij zijn Masterdiploma Symfonisch Orkestdirectie bij professor Edmond Saveniers aan het Lemmensinstituut te Leuven. Hij bekwam ook attesten en getuigschriften op bestuurs -en managementniveau.

Tussen 2002 en 2003 was hij solist esklarinet van het professionele Vlaams Harmonieorkest. Na examens in 2003 werd hij eerste soloklarinet en concertmeester tot de ontbinding van dit orkest enkele jaren later. Naast de verscheidene concerten en creaties nam hij met dit orkest drie CD’s op. Zijn discografie omvat momenteel zeven CD’s.

Jo is sinds 2012 ook actief in de opnamesector als opnameleider en medezaakvoerder van Arco-Music. Hij leidde sinds dat najaar verscheidene opnames waarvoor hij het vertrouwen kreeg van verscheidene topmuzikanten binnen de instrumentale en vocale wereld.

Sinds september 2010 krijgt Jo het voorrecht om docent orkestdirectie te zijn waarvoor hij kan rekenen op de ondersteuning van de Akademie voor Muzische Kunsten te Meise. Naast de gekende parameters is hij in deze cursus sterk begaan met het ergonomisch/technisch aspect van het dirigeren. Verder is hij ook leraar klarinet, klarinetinitiatie, instrumentaal ensemble en samenspel in verscheidene academies.

Sinds 2001 is Jo als dirigent actief. Vanaf 2005 werd dit zijn hoofdactiviteit, zo is hij momenteel chef-dirigent van harmonieorkesten Panta Rei Leuven, Concordia & Amicitia – Ter Dilft Bornem, De Kunstliefde Melsele en Musate uit Ternat. Tevens is hij chef-dirigent van het symfonisch orkest PerLa Musica. Daarnaast is hij zeer regelmatig gastdirigent op verscheidene evenementen, stages en concerten. Hij nam als dirigent deel aan en behaalde diverse mooie resultaten op verscheidene orkestwedstrijden, zowel in de hogere als in de lagere afdelingen.

Jo dirigeerde zijn professioneel debuut op 12 december 2009 met de befaamde Symphonic Dances from West-Side Story van Leonard Bernstein en een hedendaags muziekprogramma. Hij dirigeerde sindsdien het hedendaags muziekensemble GROUP C, het kamerorkest Chapelle de Lorraine en het Philharmonisches Kammerorchester Berlin.

Hendrik Stinders (2009-2011)

Hendrik Stinders, geboren in 1985, was de tweede dirigent van Panta Rei. In de muziekschool van Boechout (een filiaal van SAMWD Lier) begon hij als achtjarige hoornles te volgen bij Sabine Vandingenen. Tien jaar later studeerde hij af met grote onderscheiding en verschillende prijzen, waaronder de Prijs Hogere Graad van de stad Lier.

Na een korte omweg in de initiële lerarenopleiding ging Hendrik hoorn studeren aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, bij Luc Bergé. In die periode volgde hij in Brussel ook extra instrumentenleer, en directietechnieken bij Piet Jeegers en startte hij in het Conservatorium van Antwerpen met inleidingen tot hafa-directie bij Steven Verhaert en symfonische directie bij Ivo Venkov. Met de hoorn is Hendrik van vele markten thuis, van een Mozartconcerto als solist, in harmonie- en symfonische orkesten, over musical en opera, tot hedendaagse muziek en jazz-creaties.

In 2008 behaalde hij de Bachelor voor hoorn, nam ook steeds meer de dirigeerstok in de hand en werd in maart 2009 vaste dirigent van de Fanfare WIK Tisselt. De motivatie om dirigent te worden, bleek nóg groter dan de ambitie om een professioneel diploma als hoornist te behalen.

Daarom is hij dit jaar begonnen met de Master Ha-Fa-directie aan het Conservatorium van Antwerpen. In oktober 2009 startte hij als nieuwe dirigent van Panta Rei en op het Silvesterconcert in januari 2010 nam hij letterlijk het dirigeerstokje over van Kris Stroobants.

Na een prachtig project “In de stroom” in de Leuvense Schouwburg en ons concert “Panta Rei Intiem” zoekt hij nieuwe muzikale uitdagingen op en maakt hij plaats voor zijn opvolger.

Kris Stroobants (1995-2008)

Kris Stroobants werd in Diest geboren op 7 januari 1973. Hij was al vroeg gebeten door de muziek, zo gebeten dat hij op veertienjarige leeftijd begon te studeren aan de muziekhumaniora van het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij een eerste prijs notenleer en harmonie behaalde.

Voor zijn hogere studies verhuisde hij naar het Koninklijk Conservatorium te Brussel waar hij de diploma’s Meester in de muziek, optie Muziektheorie – Muziekschriftuur, Orkestdirectie en Geaggregeerde voor het onderwijs behaalde. Bij Leon Pétré leerde hij trompet en baroktrompet spelen. Jaren na zijn afstuderen in Brussel breide hij er nog een vervolg aan en studeerde orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Maastricht bij Jan Stulen en Edmond Saveniers.

Op zijn uitgebreide palmares vinden we: leerkracht muzikale opvoeding in het “Miniemeninstituut” en in de “Koninklijke Athenea Leuven, Redingenhof & Ring”, leerkracht AMV aan de Stedelijke Conservatoria te Tienen, St-Agatha-Berchem en het Gemeentelijk Conservatorium te Grimbergen. Kris dirigeerde verschillende koren, fanfare-, harmonie- en symfonische orkesten en werkte als dirigent mee aan verschillende opera, operette, musical- en theaterproducties. Hij was als assistent dirigent verbonden aan het K.S.O. (Kerkraads Symfonie Orkest) en als assistent van Henk Guittart bij het “Pelléas & Mélisande” project van de conservatoria Maastricht, Gent en Tilburg. Momenteel is hij de drijvende kracht en bezieler van ’t Muziek Frascati. U merkt het: Kris Stroobants is een muzikale duizendpoot…

Maar voor ons is Kris vooral de man die bijna vijftien jaar lang Panta Rei dirigeerde. Hij is de muzikale bezieler van onze silvesterconcerten en van enkele spetterende projecten in de Leuvense schouwburg.

Op ons 13e Silvesterconcert in januari 2010 gaf hij het dirigeerstokje door aan Hendrik Stinders.